Informatie over de maatregelen met betrekking tot het Coronavirus

Op deze pagina houden we je op de hoogte van de maatregelen met betrekking tot het Corona virus en de verloskundige zorg.

Hier kun je dus ook de meest recente maatregelen lezen. De laatste aanpassingen die wij hebben gedaan was op 11 mei.

Voor vragen kun je altijd bij een van ons terecht!

 

Corona en zwangerschap

Voor zover we weten verloopt een infectie bij zwangeren met het coronavirus net als bij anderen en het virus komt niet bij de ongeboren baby terecht. Er zijn geen aanwijzingen dat het virus een miskraam of aangeboren afwijkingen veroorzaakt. Indien je klachten hebt van neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts wordt geadviseerd om thuis te blijven. Bel de huisarts alleen indien je ernstige klachten hebt, bijvoorbeeld hoge koorts of een moeizame ademhaling.

Als je een afspraak hebt met ons, voor een echo of in het ziekenhuis en je hebt klachten, bel dan altijd van te voren om te overleggen of de afspraak door kan/moet gaan!

Corona en werken

Vanuit zwangeren kregen we al regelmatig de vraag of het verstandig is om als zwangere zorgverlener aan het werk te blijven. Hiervoor heeft het RIVM een document opgesteld. Wij adviseren bij twijfel om te overleggen met je werkgever of de arbo-arts.

Zwangerschapscontroles

Let op: we vragen je op de controles alléén te komen, zonder partner en kinderen, tenzij er een echo plaatsvindt: dan mag je partner of eventueel 1 andere begeleider mee.

Rond 8 weken: vitaliteitsecho

Rond 9 weken: telefonische intake

10-11 weken: termijnecho, bloeddruk meten en bloedafname op de praktijk (behalve bij de NIPT kunnen wij het bloed zelf afnemen)

16 weken: groei van de baby beoordelen en hartje luisteren en we meten je bloeddruk

20 weken: 20 weken echo (indien niet gewenst, dan een controle op de praktijk)

23-24 weken: groeicontrole, hartje luisteren, en bloeddruk meten.

27 weken: groeicontrole, hartje luisteren en indien nodig nemen we op de praktijk bloed af voor onderzoek

31 weken: groeicontrole, hartje luisteren, en bloeddruk meten. Indien medisch noodzakelijk maken we een groeiecho

34 weken: groeicontrole, hartje luisteren, en bloeddruk meten. Indien medisch noodzakelijk maken we een groeiecho

36 weken: groeicontrole, hartje luisteren, en bloeddruk meten en in overleg echo ligging

38 weken: groeicontrole, hartje luisteren, en bloeddruk meten

39 weken: groeicontrole, hartje luisteren, en bloeddruk meten

40 weken: groeicontrole, hartje luisteren, en bloeddruk meten

41 weken: groeicontrole, hartje luisteren, en bloeddruk meten en eventueel strippen

41+ weken: we zien je om de dag voor co en om eventueel te strippen

6 weken na de bevalling: nacontrole op verzoek fysiek

De geplande controletijd is weer als altijd en we bespreken alle vragen en klachten dus weer op de praktijk. Wel proberen we dan de 1 ½ meter afstand zo goed mogelijk te waarborgen en houden we de hygiënemaatregelen goed in het oog.  Ook willen we vragen om NIET naar de praktijk te komen als je klachten hebt en dit telefonisch door te geven. En kom ook liefst op tijd op je afspraak en niet te vroeg, zodat je niet te veel mensen tegenkomt in de praktijk.

Uit het land komen signalen dat mensen, waaronder zwangeren, niet of later aan de bel trekken met (andere) klachten omdat ze de zorgverleners niet tot last willen zijn en denken dat het nog wel even kan wachten. Wij willen jullie met klem adviseren altijd contact met ons op te nemen als dit nodig is! Voorkomen is beter dan genezen, dat geldt in deze tijden al helemaal!

Echo’s

Alle medische echo’s die wij maken gaan gewoon door. Dat zijn de vitaliteitsecho rond 8 weken, de termijnecho tussen 10-11 weken, groeiecho’s en liggingsecho’s. De 20 weken echo gaat ook gewoon door, deze laten wij maken bij EchoEnzo.

Als je een indicatie hebt voor groeiecho’s dan zullen deze gemaakt worden bij 31 en 34 weken,  tenzij er door ons geïndiceerd wordt om het bij een andere termijn te doen. Als er geen groeiecho’s geïndiceerd zijn, dan maken we met 36 weken een liggingsecho.

Wanneer er medische redenen zijn om een echo te maken, dan wordt deze uiteraard ingepland.

OGTT/suikertest

De suikertesten (op indicatie) om te testen op diabetes in de zwangerschap gaan gewoon weer door op indicatie. Indien nodig krijg je van ons een formulier mee om dit te regelen.

22-wekenprik

De vaccinaties die via het consultatiebureau lopen, waaronder ook de 22-wekenprik (kinkhoestvaccinatie tijdens de zwangerschap), gaan vooralsnog gewoon door. Je kunt voor het inplannen van de 22-wekenprik contact opnemen met de GGD IJsselland.

Zwangerschapscursussen

Omdat samenkomen in groepen op dit moment niet is toegestaan, vervallen ook veel zwangerschapscursussen. Gelukkig zijn er steeds meer initiatieven voor (vervangende) online zwangerschapscursussen! Houdt onze website over de cursussen in de gaten, deze zullen we af en toe aanvullen: www.deooievaarverloskundigen.nl/zwanger/cursussen/.

Voorlichtingsavond

De voorlichtingsavond van ons over de bevalling en de kraamtijd vervalt. Deze informatie is voor zwangeren die 30 weken of verder zwanger zijn. We hebben deze informatie online gezet: https://www.deooievaarverloskundigen.nl/zwanger/voorlichtingsavond/. Je hebt wel een inlogcode nodig om de filmpjes te bekijken. Mail ons even om de inlogcode te krijgen.

Borstvoedingspreekuur

Het borstvoedingspreekuur voor individuele vragen over borstvoeding gaat door, maar is nu telefonisch. Hiervoor kun je je opgeven op het spreekuur of per mail.

Bevalling

Sta je op het punt van bevallen? De keuze voor een thuis- of ziekenhuisbevalling blijft, tenzij het medisch gezien noodzakelijk is dat je in het ziekenhuis bevalt. We kunnen de plaats van de bevalling opnieuw met je bespreken, ook met het oog op de bezetting van ziekenhuisbedden en de druk op het ziekenhuispersoneel. Tijdens de thuisbevalling mogen er twee mensen bij de bevalling zijn, naast verloskundige, kraamzorg en eventueel een student. Bij een ziekenhuisbevalling mag er maar één begeleider bij de geboorte aanwezig zijn. Na de bevalling mag er ook geen bezoek komen in het ziekenhuis.

Badbevalling

In bad bevallen mag thuis én sinds kort ook weer in het ziekenhuis, mits jij en je partner klachtenvrij zijn. Dit zullen we per geval beoordelen of het verantwoord is.

Geboorte aangifte

De geboorteaangifte gaat net als anders door het maken van een afspraak bij de gemeente Zwolle, via www.zwolle.nl. De balie voor geboorteaangifte is gewoon open. Je kunt ook online aangifte doen.

Erkenning

Neem voor het regelen van de erkenning van te voren even contact op met de gemeente om te horen hoe dit nu geregeld wordt. Erkenning kan nu ook online. Kijk op www.zwolle.nl

Kraamtijd

De kraamzorg komt gewoon bij je thuis. Vraag het kraambureau waar je kraamzorg hebt geregeld naar hun beleid. We deden eerst geen kraamvisites meer, maar wij komen in de kraamtijd nu 1-2 keer bij je thuis langs. De andere consulten zijn telefonisch. Wij houden om de dag contact met jou en de kraamzorg door middel van (beeld)bellen.

We raden aan zo min mogelijk tot geen kraamvisite te ontvangen.

Voor zwangeren en kraamvrouwen gelden dezelfde maatregelen als voor niet-zwangeren en niet-kraamvrouwen. Houd daarom het nieuws in de gaten en volg de algemene richtlijnen van het RIVM op.

Een andere maatregel die kraamzorg heeft ingezet is dat alle huisbezoeken voor de intake worden omgezet naar telefonische intakegesprekken.

Consultatiebureau (JGZ)

Op de website https://www.ggdijsselland.nl/publiek/mijn-kind/consultatiebureau/ kun je lezen hoe het consultatiebureau op dit moment werkt.

Hielprik en gehoorscreening

De hielprik en gehoorscreening worden gedaan door de GGD en gaan gewoon door.

Anticonceptie

Per 11 mei starten we weer met het plaatsen van spiraaltjes. Het gesprek over anticonceptie vindt telefonisch plaats.

 

Als praktijken in de regio doen wij hard ons best om de kans op besmetting en daarmee verspreiding zo klein mogelijk te houden. Wij hebben afgesproken elkaar te helpen wanneer er onverhoopt toch verloskundigen zijn die ziek worden. Wij houden op die manier de kwaliteit van de zorg goed in de gaten en zullen er dan ook alles aan doen om deze bijzondere periode in jullie leven op de juiste manier te begeleiden!

Houd zelf ook de landelijke informatie van het RIVM, de GGD en de overheid goed in de gaten, dit doen wij ook. En houd je aan de maatregelen en voorschriften!

Als je na het lezen van deze informatie nog vragen hebt, dan kun je die natuurlijk altijd aan ons stellen. Wij blijven je zo goed mogelijk van zorg voorzien.

Heb je vragen of twijfel je ergens over, bel ons gerust!

 

Met vriendelijke groet,

Het team van De Ooievaar Verloskundigen

Tirza, Anja, Heleen en Ingrid