Informatie over de maatregelen met betrekking tot het Coronavirus

Op deze pagina houden we je op de hoogte van de maatregelen met betrekking tot het Corona virus en de verloskundige zorg.

Hier kun je dus ook de meest recente maatregelen lezen. De laatste aanpassing die wij hebben gedaan was op 16-07-2020:

 

Beste zwangeren en partners,

 

Graag willen we jullie hier op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen omtrent het Corona virus en de verloskundige zorg.

We doen er alles aan om jullie de beste verloskundige zorg te blijven geven. We zijn zoals altijd 24/7 voor jullie bereikbaar en daarmee blijft de continuïteit van zorg gegarandeerd, net als altijd!

Naar aanleiding van de landelijke richtlijnen heeft onze beroepsgroep (KNOV), met de andere beroepsgroepen uit de geboortezorg richtlijnen gemaakt over hoe de verloskundige zorg het beste kan worden georganiseerd op dit moment. We hebben hierover afspraken gemaakt in onze regio, met andere verloskundigenpraktijken en het ziekenhuis.

Mocht je in je zwangerschap, tijdens de bevalling of  in je kraambed klachten hebben die Corona gerelateerd zouden kunnen zijn: breng ons daarvan altijd op de hoogte voordat we contact met je hebben en laat je testen bij de GGD.

 

Tijdens de zwangerschap

– We doen alle controles weer zoals gebruikelijk. Er is geen aangepast schema op dit moment

– We houden zo veel mogelijk 1,5 meter afstand aan

– Partners zijn weer welkom, zowel op de praktijk als bij het echocentrum EchoEnzo

– Kinderen mogen nu helaas nog niet mee naar de controle. Dit heeft te maken met de 1,5 meter én we willen zo veel mogelijk voor jou en anderen de hygiëne kunnen waarborgen. Heb je hier vragen over of lukt het echt niet om oppas te vinden, overleg dan even met ons!

– In de praktijk ligt tijdelijk geen speelgoed en lectuur meer en we maken extra vaak schoon met desinfecterende middelen

– Heb je klachten die Corona gerelateerd zijn: kom dan niet op de praktijk, maar neem in dat geval contact met ons op en laat je testen via de GGD

– Kom op tijd voor afspraken. Wanneer je te vroeg bent, wacht dan zoveel mogelijk buiten of in de auto

– De voorlichtingsavonden gaan voorlopig fysiek nog niet van start. Op onze website kun je online de voorlichting bekijken.

 

De bevalling

– De zorg tijdens de bevalling is net als anders. Je kunt kiezen (als er geen medische indicatie is) of je thuis of in het ziekenhuis bevalt. En we komen gewoon bij jullie thuis.

– Tijdens een bevalling mogen er twee mensen bij zijn, naast de verloskundige, de kraamverzorgster en eventueel een student. Dit geldt ook voor een ziekenhuisbevalling. Dus naast de partner zou je nu weer 1 andere begeleider mee mogen nemen, zoals een moeder/vader of doula.

– In bad bevallen mag thuis én in het ziekenhuis, mits jij en je partner klachtenvrij zijn

 

Na de bevalling

– In de kraamperiode komen we een aantal keer op visite om te kijken en te horen hoe het met jullie en met de baby gaat. Dit doen we weer volgens het normale schema, en dat is ongeveer om de dag.

– Het advies voor kraamvisite thuis is om voorzichtig te zijn met het aantal bezoekers. Vraag het kraambezoek alleen langs te komen als ze geen ziekteverschijnselen hebben. Overleg verder met je kraamverzorgende welke regels zij aanhoudt.

– Kraambezoek in de Isala: Mocht je langer dan 8 uur in het ziekenhuis moeten verblijven, dan mag er weer bezoek komen. Het gaat dan om maximaal 2 bezoekers per dag (hierbij geldt de partner niet als bezoek). Kinderen tussen 12 en 18 jaar tellen mee als volwassen bezoekers. De bezoekers mogen niet tegelijk bij je op de kamer zijn. Kinderen onder de 12 jaar uit het eigen gezin zijn daarnaast ook welkom, tussen 16 en 18 uur. Bij ontslag na de bevalling of opname binnen 8 uur mag er naast de partner geen bezoek komen.

– Aangifte van de baby na de bevalling kan nu ook online!

– Voor de nacontrole 6 weken na de bevalling ben je welkom op de praktijk, maar dit kan ook telefonisch

– Spiraaltjes worden weer geplaatst op de praktijk, een gesprek over anticonceptie vindt wel telefonisch plaats

 

Corona en zwangerschap

Heb je vragen over het coronavirus en zwanger zijn, of bijvoorbeeld als de baby geboren is, dan kun je meer lezen op de website van het RIVM: https://www.rivm.nl/coronavirus/covid-19/vragen-antwoorden. Ook op www.deverloskundige.nl  vind je meer informatie.

Ook komen er regelmatig vragen over werken in de zwangerschap als je een risico beroep hebt. Hiervoor heeft het RIVM ook een document opgesteld: https://lci.rivm.nl/zwangerschap-werk-en-covid-19. Wij adviseren bij twijfel om te overleggen met je werkgever of de arbo-arts.

 

Deze bijzondere periode in jullie leven beleef je het liefst samen en we hopen dat met deze maatregelen we jullie daar zoveel mogelijk mee van dienst zijn.

Wanneer de komende weken/maanden blijkt dat er door deze versoepelingen meer besmettingen zijn, zijn wij genoodzaakt de zorg weer te minimaliseren. Wij vragen dan ook aan jullie om bewust om te gaan met de ruimte die er nu is en de hygiënemaatregelen toe te passen. We houden jullie op de hoogte.

 

Dank voor jullie medewerking en begrip!

 

Met warme groet,

Het team van De Ooievaar Verloskundigen