Kraamtijd

Na je bevalling breekt de kraamtijd aan. De kraamtijd is een belangrijke tijd om te herstellen van je bevalling. Het is ook voor je partner en eventuele andere kinderen een bijzonder periode waarin jullie je baby leren kennen en samen kunnen wennen aan jullie nieuwe gezinslid. We willen er ook deze periode graag voor jou zijn om je te midden van alle hectiek te begeleiden en zo mogelijk je kraamweek onvergetelijk te maken!

Kraamtijd de eerste week

Wij komen in principe om de dag even op bezoek, tot de 8e – 10e dag. We horen dan graag hoe je de bevalling ervaren hebt en of je daar nog vragen over hebt. Daarnaast geven we jullie adviezen en beantwoorden we jullie vragen. In deze tijd kunnen jullie ons ook altijd bellen, 24/7. We werken in nauwe samenwerking met de kraamzorg. We plannen de kraamvisites van 9 – 13 uur en na 15 uur, zodat je in de tussentijd kunt rusten. Als je in het ziekenhuis bent bevallen, onder begeleiding van de gynaecoloog, is het prettig dat je ons even belt dat je bent bevallen en wanneer je naar huis gaat.

Hielprik en gehoorscreening

In de eerste week na de bevalling komt de GGD langs voor de post natale screening bij de baby. Dit houdt de hielprik en de gehoorscreening.

Kraamtijd Ooievaar Verloskundigen

 

 

Voeding van de baby in de kraamtijd

Borstvoeding

Borstvoeding is de ideale voeding voor je kindje. Vrijwel alle benodigde voedingsstoffen zijn er in aanwezig. Ook versterkt borstvoeding het immuunsysteem van je kindje. Kinderen die borstvoeding krijgen, zijn minder vaak en zwaar ziek. Borstvoeding is voor je kindje goed verteerbaar waardoor deze minder last zal hebben van darmkrampjes.

Je borstvoeding komt direct na de bevalling op gang. Als jij je kindje laat drinken, stimuleert dit het samentrekken van je baarmoeder waardoor je minder bloed verliest. Soms duurt het even voor de borstvoeding goed op gang komt, een kolf kan dan uitkomst bieden. Het kan even duren voor je de slag van het aanleggen van je kindje te pakken hebt. Wij kunnen je hierbij helpen en ook de kraamverzorgster geeft je tijdens je kraamweek hierover advies. Als je borstvoeding niet soepel verloopt, bijvoorbeeld door kloven of stuwing, kun je de hulp inschakelen van een lactatiekundige. Zij kan je ook informatie geven over het kolven. Wanneer je teveel borstvoeding aanmaakt, kun je de borstvoeding afkolven en invriezen om stuwing te voorkomen.

Het is raadzaam je in de zwangerschap alvast voor te bereiden op het geven van borstvoeding. Dit kan door je in te lezen, een cursus te volgen. Heb je specifieke persoonlijke vragen, of ervaringen van een eerder keer borstvoeding geven die je graag wilt bespreken, dan raden wij je aan een afspraak te maken op ons borstvoedingspreekuur.

Borstvoeding vraagt wat van jou als moeder. Het is belangrijk om goed te eten en te drinken tijdens de periode van het geven van borstvoeding. Zo blijven zowel je kindje als jij in goede conditie.

Flesvoeding

Als borstvoeding voor jou niet mogelijk is, bijvoorbeeld door medicijngebruik, niet wenselijk is om persoonlijke redenen, of omdat de borstvoeding niet lukt, kun je je kindje voeden met flesvoeding. We raden je aan van tevoren niet al te veel flessen en spenen in huis te halen. Het is soms zoeken uit welke fles/speen de baby het beste drinkt. Je kraamverzorgster en wij helpen je hierbij. Wij geven je informatie over het klaarmaken van de voeding en het gebruik van flessen en spenen.

 

Nacontrole

Zes weken na de geboorte mag je bij ons langskomen voor een nacontrole. Dit is niet verplicht, maar het kan helpend voor je zijn om de vragen die je nog hebt, te stellen. Hoe bevalt het ouderschap en hoe gaat het met de (borst-)voeding? We beantwoorden je vragen. We kunnen kijken hoe het met je gaat door je bloeddruk en eventueel je ijzergehalte te controleren en zo samen met jou inschatten of je voldoende hersteld bent van je bevalling of operatie.

Ook praten we met je over een eventuele volgende zwangerschap. We geven dan advies over hoe je zo gezond mogelijk aan een volgende zwangerschap kunt beginnen.