Na de miskraam

Lichamelijk herstel

Na een spontane miskraam of een curettage is het lichamelijke herstel vaak vlot. Je kunt nog ongeveer 1 tot 6 weken wat bloedverlies en bruinige afscheiding hebben. Het is verstandig met gemeenschap te wachten tot het bloedverlies voorbij is.

Je mag na een miskraam gewoon weer zwanger worden. De volgende menstruatie komt vaak na ongeveer 4 tot 6 weken.

Emotioneel herstel

Een miskraam is vaak een ingrijpende gebeurtenis. Het verliezen van een ongeboren kindje verwerkt iedereen op z’n eigen manier. Het is belangrijk dat je de tijd neemt om het verlies te verwerken. Een toekomstplaatje valt in duigen. Een lang gekoesterde kinderwens komt abrupt aan zijn einde.

Er komen vaak veel emoties omhoog, zoals verdriet, schuldgevoelens, ongeloof, boosheid en een gevoel van leegte. Het is moeilijk aan te geven hoeveel tijd hiervoor nodig is. Neem tijd voor deze gevoelens en praat erover met je partner, vrienden of familie .

Soms is extra begeleiding nodig om een miskraam te verwerken. Je kunt bij ons terecht voor een nagesprek of je kunt contact opnemen met je huisarts en bijvoorbeeld een verwijzing naar een psycholoog vragen.

De eerste weken na je miskraam zullen we contact met je houden, om eventuele vragen te beantwoorden. Mocht je er behoefte aan hebben, dan kun je ons altijd bellen.