Bloedafname

Bij alle zwangere vrouwen in Nederland wordt in het eerste trimester bloedonderzoek verricht. Je bloed wordt onderzocht op een aantal infectieziekten: hepatitis B, syfilis en hiv. Daarnaast bepalen we ook de bloedgroepen ABO, Rhesus d, Rhesus c, antistoffen en het hemoglobine (‘ijzergehalte’). Indien nodig wordt aanvullend bloedonderzoek uitgevoerd. De bloedafname vind over het algemeen plaats op onze praktijk.

Wil je meer lezen over bloedonderzoek in de zwangerschap.

Als je Rhesusfactor negatief is nemen we in de 27e week nog een keer bloed bij je af. In het geval van Rhesus d negatief om de om te kijken of je antistoffen hebt aangemaakt en om de Rhesusfactor van de baby te bepalen. Als de Rhesusfactor van de baby positief is, krijg je rond 30 weken een injectie met anti-d, om te voorkomen dat je lichaam zelf antistoffen gaat aanmaken.
In geval van Rhesus c alleen om te kijken of je antistoffen hebt aangemaakt.

Meer informatie hierover kun je lezen:

Rhesus c: http://www.rivm.nl/Documenten_en_publicaties/Algemeen_Actueel/Brochures/Preventie_Zorg_Ziekte/Bloedonderzoek_zwangeren/Bloedgroep_Rhesus_c_negatief

Rhesus d: http://www.rivm.nl/Documenten_en_publicaties/Algemeen_Actueel/Brochures/Preventie_Zorg_Ziekte/Bloedonderzoek_zwangeren/Bloedgroep_Rhesus_D_negatief

Rond je 30e zwangerschapsweek doen we op de praktijk bloedafname door middel van een vingerprik om je Hemoglobinegehalte (‘ijzergehalte’) te bepalen.