Cursussen

Je krijgt bij ons natuurlijk veel informatie over je zwangerschap, de bevalling en de kraamperiode.
Tijdens het spreekuur en rond je 30e zwangerschapsweek ook door middel van een voorlichtingsavond op de praktijk.
Daarnaast kan het leuk en leerzaam zijn om een cursus te volgen.
Er zijn veel verschillende soorten cursussen om fit te blijven in je zwangerschap en je voor te bereiden op je bevalling en om je voor te bereiden op het geven van borstvoeding. Het is belangrijk om een cursus te kiezen die jou het meeste aanspreekt. De meeste cursussen starten rond de 24e week.
In Zwolle en omgeving is ook een breed aanbod van cursussen waar je aan mee kunt doen. Hieronder vind je een lijst met een aantal mogelijkheden:

Borstvoedingscursus
Een praktische en informatieve cursus om je voor te bereiden op het geven van borstvoeding.

‘Borstvoeding een kennismaking’
Borstvoedingscentrum Zwolle, Assendorp

Zwangerfit/moederfit
ZwangerFit is een combinatie van zwangerschapsbegeleiding en fitness. Naast een individueel fitnessprogramma is er aandacht voor voorlichting, bekkenbodem-, ademhalings- en ontspanningsoefeningen. Zo word je goed voorbereid op de bevalling. Onderdeel van de cursus is een partneravond. Op deze avond is er aandacht voor het verloop van de bevalling en de rol van de partner hierbij. De partners leren onder meer massagetechnieken.

www.zwangerfitmoederfit.nl
Praktijk voor Fysiotherapie Holtenbroek
038-4545526

Tory Krisman & Spin fysiotherapeuten Wipstrik
038-4540908

Samen bevallen
De verschillende cursussen zijn er op gericht beide aanstaande ouders uitgebreid en praktisch te informeren en het vertrouwen in eigen kunnen te vergroten. Daarnaast leer je technieken die je bij de bevalling kunt toepassen. Gedurende de cursus is er steeds aandacht voor de ondersteunende rol van de partner, zodat deze actief betrokken kan zijn bij de bevalling. Het aanbod van cursussen is uitgebreid, zowel in groepsverband als privé.
Meer informatie en aanmelden kan via: zwolle@samenbevallen.nl of 06-11 47 51 71. www.samenbevallen.nl

Haptonomie
Haptonomie, de leer van de tast en het gevoel. Tijdens de cursus wordt geprobeerd contact te leggen met het ongeboren kind en er wordt aandacht besteed aan ademhalingsoefeningen.

Haptonomiepraktijk Mamee, Martine van der Meulen, www.mamee.nl
Haptonomie Zwolle, Frida van den Berg, www.haptonomie-zwolle.nl
Evelien Witteveen Haptonomie, www.evelienwitteveenhaptonomie.nl

Mensendieck
Mensendieck is een therapie die je bewust maakt van houding en manier van bewegen.
Praktijk voor Oefentherapie Mensendieck, Yolanda Raterman, www.mensendieckzwolle.nl
Oefentherapie Florijn, Joyce Florijn, www.oefentherapieflorijn.nl

Pilates
In de cursus wordt aandacht besteed aan het creëren van een algemeen goede stabilisatie van de rug en het ontwikkelen van een goede controle over de dieper liggende buikspieren. Daarnaast is er gericht aandacht voor ademhaling, balans en coördinatie, voor in de zwangerschap, maar ook tijdens de bevalling. Verder richt de cursus zich op tillen, draaien, bukken tijdens je dagelijkse bezigheden. Juiste voedingshouding, opvangen van je weeën en het leren omgaan met pijn.
www.pilateszwolle.nl

Yoga
Gericht op ontspanningsoefeningen en het aanleren van verschillende ademtechnieken ter voorbereiding op de bevalling.

Studio Yoga Zwolle, www.yogazwolle.nl

Yoga Zunnebelt, www.jeanetsiddhi.nl

YogaYou, www.yogayou.eu 

Zwemmen
Zwemmen is tijdens de zwangerschap een goede combinatie van inspanning en ontspanning. In water kun je je bewegen zonder dat dit je buik, gewrichten en spieren belast. Naast oefeningen leer je ook ademhalings- en ontspanningstechnieken.
Zwembad de Vrolijkheid
On Campus (zwembad Hogeschool Windesheim)

Mom in Balance
Een wekelijkse workout op maat gemaakt voor zwangeren, op elk sportniveau, in samenwerking met gynaecologen en bekkenbodemfysiotherapeuten. Er wordt gesport onder begeleiding van een professionele trainer.
Marloes Witteveen, 06-52696988
www.mominbalance.com

Mindful Zwanger en bevallen
2 daagse training ter voorbereiding op de bevalling samen met je partner. Tijdens de training leer je omgaan met ongemak/gedachten/emoties en pijn. Tevens wordt er een geboorteplan gemaakt passend bij jouw wensen.
www.heelhelder.nu/zwanger