Prenatale screening

De meeste zwangerschappen verlopen zonder problemen. Gelukkig komen veel kinderen gezond ter wereld. Screening tijdens de zwangerschap spoort eventuele complicaties, ziekten en aandoeningen vroegtijdig op. Doel hiervan is zo snel mogelijk met een behandeling te beginnen of handelingsopties te bieden.

Per 1 april 2017 zijn in Nederland de mogelijkheden van prenatale screening op afwijkingen veranderd. Als jullie willen testen of jullie kindje meer kans heeft op down-, edwards- en patausyndroom kun je naast de combinatietest vanaf nu ook kiezen voor de NIPT (niet-invasieve prenatale test). De NIPT wordt in studieverband aangeboden.

Verder is er de mogelijkheid om rond 20 weken een 20-weken echo laten maken.

Voor alle informatie over prenatale screening en onder andere een keuzehulp kun je terecht op de website over pre- en neonatale screeningen van de rijksoverheid.

Bij de eerste echo krijg je van ons de vraag of je meer informatie wilt over één van deze onderzoeken. Als je dit wilt krijg je folders mee en plannen we de volgende controle extra tijd in om jullie te informeren, de mogelijkheden met jullie door te nemen en jullie zo nodig  te helpen een keuze te maken.

Wel of geen screening?

Het maken van een keuze voor wel of geen prenatale screening kan erg lastig zijn. Het is belangrijk dat je keuze past bij je eigen gevoel en ideeën over je zwangerschap en je levenswijze.

Laat je goed informeren over de prenatale screening door je goed in te lezen en praat er met elkaar en eventueel je omgeving over.

Op het spreekuur plannen wij extra tijd in om jullie te informeren en te ondersteunen in het maken van een keuze om wel of geen screening te laten doen.